Estradne top vesti

Jesu li prebiotici važni za imunitet Vašeg djeteta?

Znanost je otkrila da ljudsko tijelo domaćin deset puta više mikroorganizama od stanica tkiva koje ima; mikroorganizama, to čini oko 2,5 posto naše tjelesne težine. Dr. Pankaj Garg, viši savjetnik, Odjel za neonatologiju, Bolnica Sir Ganga Ram, New Delhi, govori o važnosti prebiotike.

Među njima, postoji oko 500 vrsta bakterija koje žive u našem probavnom traktu koji nam pomažu u održavanju dobrog zdravlja, posebno u dojenčadi i male djece koja su sklonija infekcijama, probavniproblemi i alergije.

Prehrana igra ključnu ulogu u izgradnji imuniteta, posebno tijekom ranih godina života i majčinog mlijeka što je primarni izvor prehrane za dojenčad sadrži komponente koje aktivno i pasivno mijenjaju imunološki sustav djeteta. Jedna takva komponenta je Oligosaharidi.

Nakon ugljikohidrata (laktoza) i masti, oligosaharidi su treća najveća komponenta majčinog mlijeka. Koncentracija oligosaharida u majčinom mlijeku premašuje vrijednost čak proteina, čime se privlači pozornost znanstvenika diljem svijeta. Ovi oligosaharidi su također poznati kao prebiotici.

Prebiotici su neprobavljiva vlakna koja promiču rast zdravih bakterija (Probiotici) u crijevima. Naravno, može se dobiti prebiotici od određenih cijelih žitarica, impulsa, voća i povrća. To je zato što neke od tih namirnica sadrže složene ugljikohidrate kao što su vlakna i otporni škrob koji se ne probavlja lako. Tijelo prolazi kroz probavni sustav neprobavljenpretvoriti u hranu za bakterije i druge mikrobe.

Uobičajena dostupna hrana koja ima prebiotici su banana, cikorija, luk, češnjak, poriluk itd. Kravlje i bivolsko mlijeko nemaju prebiotičke oligosaharide koji su prisutni u majčinom mlijeku.

Prebiotici su poznati po svojim zdravstvenim prednostima:

Pomaže u crijevima povećati broj zdravih bakterija, pomoći probavu i poboljšati proizvodnju vrijednih vitamina.

Dobre bakterije obavljaju važnu ulogu u reguliranju imunološkog sustava, sprečavanje rasta bakterija koje uzrokuju bolesti.

Prebiotici također pomažu u održavanju razine minerala i elektrolita u tijelu u ravnoteži koja onda neizravno pomaže u održavanju krvnog tlaka u provjeru. Oni također pomažu u održavanju zdrave razine hormona koji stoga čuva naše crijevo zdrav i pomaže u regulaciji raspoloženja.

Dnevni unos prebiotici također pomaže u smanjenju glikozilacije što je uzrok slobodnih povećanih radikala u tijelu. Stoga, to pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

Od dojenčadi do odraslih, unos prebiotici je potrebno. Zdrav probavni sustav koji uključuje dobro zdravlje crijeva i imunološki sustav je neophodan za sve uzraste. Novorođenčad ne može lako konzumirati prirodne izvore prebiotici poput luka, češnjaka ili banana, a time i majčino mlijeko je bitno za njih.

Razumijevanje pozitivne učinke oligosaharida na zdravlje crijeva u dojenčadi, Istraživači su razvili ne-ljudsko mlijeko oligosaharid kao alternativa. Galakto-oligosaharidi (GOS), frukto-oligosaharidi (FOS), polidekstroza, inulin i njihove smjese najčešći su prebiotici koji su razvijeni za dojenčad. Među njima najviše studirao prebiotik je kombinacija Galacto-oligosaharidi i Frukto-oligosaharidi (GOS & FOS).

U slučaju nedovoljnog majčinog mlijeka, treba razmotriti dječju formulu koja sadrži GOS/FOS (oligosaharidi). Nedovoljne korisne bakterije u dojenčadi čine ih skloničest crijeva infekcije.

Postoji više od 30 kliničkih ispitivanja i 55 recenziranih publikacija o kliničkim koristima GOS/FOS. Najnovije studije pokazuju kliničke prednosti u smislu manje incidencije proljeva, infekcije gornjih dišnih puteva, manje korištenje antibiotika, manje alergije i mekše stolice.

Osim toga, nema nuspojava prebiotici i oni se smatraju sigurnom za pojam, kao i nedonoščadi od strane US FDA i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Na kraju prebiotics nam reći zlatno staro pravilo “Prevencija je bolje nego lijek ” i koristan alat u izradi svako dijete zdravo dijete. I kao što je rekao, zdravo dijete je sretno dijete!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close